sproščanje / fizična in umska umiritev /

Danes večina ljudi trpi zaradi stresa in se težko sprosti. S pomočjo zavestne sprostitve pridobimo sposobnost, da umirimo valove misli. Prava sprostitev pomeni fizično in umsko umiritev.

Pri tem moramo upoštevati 3 pravila:

  1. Najprej moramo um sprostiti vseh napetosti in motečih misli, ki so posledica dela v službi, družini, finančnih in drugih tegob. Ne glede na to, kako resni so naši problemi se jih ne moremo znebiti le s premišljevanjem, nasprotno, tako se stres le še poveča. Prav zaradi ne­sposobnosti, da se osvobodimo misli, ki se vrtijo okrog problemov, se sčasoma pojavijo fizične motnje, kot so visok krvni pritisk, glavoboli, težave z želodcem in žolčem, bolečine v hrbtu in udih itd.
  2. Naša čustva morajo biti umirjena, saj so gonilna sila naših misli. Globoko v podzavesti ležijo naše skrite želje in hrepenenja, ki vedno pridejo na površje, ko se poskušamo sprostiti. Ta čustva so lahko jeza, zavist ali ljubosumnost, kompleksi, nesrečna ljubezen, žalost, skrbi zaradi dela, študija in mnogo drugih stvari.
  3. Pozornost čutil iz zunanjega sveta moramo preusmeriti v naš notranji svet. Podobno kot želva, ki lahko svoje ude iztegne ali potegne nazaj v oklep.

Popolno sposobnost sprostitve ima tisti, ki se lahko sam sprosti v pol minute, kadarkoli to želi, brez zdravil in pomoči drugih ljudi.
Učenje tujih jezikov, ki ga izvajamo, poteka v t. i. alfa stanju, ki se med nivoji zavesti nahaja na nivoju podzavesti (polbudno stanje).
Z nevrofiziološkega stališča gre pri zavestni sprostitvi za zavestno prehajanje z delovanja simpatičnega živčnega sistema (značilnosti: povišan krvni tlak, pospešen srčni utrip, povečana živahnost/aktivnost) na delovanje parasimpatičnega živčnega sistema, kar znižuje krvni tlak, upočasnjuje srčni utrip in umirja telo.

zavest / stanje budnosti /

Zavest delimo na nezavedno, podzavedno (podzavest), zavedno (zavestno stanje) in nadzavedno.

nezavedno / raven naše zavesti, ki je daleč za nami v preteklosti /

podzavest / alfa stanje /

Je raven zavesti, ki deluje od rojstva. V naši podzavesti se kopičijo vsi vtisi. Karkoli počnemo od jutra do večera in od večera do jutra, karkoli poslušamo, gledamo, vonjamo, okušamo, jemo, se dotikamo, hodimo ali delamo, vse se shranjuje in zapisuje v naši podzavesti. Odhaja v podzavest, vendar ne preneha delovati. Prej ali slej iz podzavesti ponovno vznikne v obliki želja, ki v zavest prihajajo kot dim, ki se dviguje. Funkcija, ki manifestira želje iz podzavesti v zavest, v zavestno stanje, se imenuje um. Um je instrument, ki ustvarja in prekinja misli.

zavestno stanje / kar smo sedaj /

Zavest je budna in nemirna. Rečeno je, da ljudje živimo samo 20 % zavestno. Približno 40 % spimo, ostali čas pa delujemo nezavedno, samodejno (avtomatično), npr. na avtobus tečemo zavestno, da bi ga ujeli, potem pa pozabimo in tečemo, misleč na druge stvari. Zavedamo se samo začetka in konca, vmes pa je veliko izgubljenega.